ΘΕΛΩ NOVA

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο !

18/10/2018 21:07

Τι ονομάζουμε με τον όρο «συνδρομητική τηλεόραση»; Την απόφαση ενός νοικοκυριού ή ενός ατόμου να πληρώνει μηνιαία συνδρομή για την πρόσβαση σε αποκλειστικό ή μη περιεχόμενο σε κάποια συσκευή προβολής (π.χ.συσκευή τηλεόρασης, υπολογιστής, κινητό, Tablet κλπ.)

Με την έναρξη της οικονομικής ύφεσης, η ελεύθερη τηλεόραση μείωσε δραστικά τα έσοδά της από την διαφήμιση, με αποτέλεσμα να μειώσει και σημαντικά την ποιότητα του προγράμματος της. Τα νοικοκυριά αμέσως στράφηκαν στην συνδρομητική τηλεόραση για την αναβάθμιση της οικιακής τους ψυχαγωγίας.

Η πραγματική «μάχη» της συνδρομητικής τηλεόρασης μόλις που ξεκίνησε στην χώρα μας. Αυτή την στιγμή 2 Δορυφορικές (Nova, Cosmote) και 3 Διαδικτυακές (Vodafone, Wind, Netflix) διεκδικούν μερίδιο στην αγορά. Μεγάλη διαφημιστική δαπάνη, χιλιάδες σημεία πώλησης καθώς και πολλές εταιρείες τηλεφωνικών πωλήσεων, door 2 door κλπ προσπαθούν να πείσουν τα νοικοκυριά να συμβληθούν με υπηρεσίες Τηλεόρασης.

Η στροφή αυτή πηγάζει από την αναγνώριση της επιθυμίας του καταναλωτή για καλύτερη και πιο ευέλικτη τηλεόραση, καθώς και την επιθυμία των παρόχων τηλεπικοινωνιών να σταθεροποιήσουν ή και να αυξήσουν το έσοδό τους ανά πελάτη, να διακρατήσουν τους υφιστάμενους πελάτες τους ή και να τους αυξήσουν. Πρακτικά λοιπόν, προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις υπηρεσίες τους, σε μια κατά τα άλλα χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, πέραν την τιμής, αγορά τηλεπικοινωνιών.

Που βρισκόμαστε

Η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι περίπου σταθερή τα τελευταία 3.5 χρόνια. Από τα ανακοινωμένα στοιχεία των εταιρειών υπολογίζεται ότι έχει σταθεροποιηθεί στις περίπου 1.000.000 συνδρομές. Ενώ από το 2011 έως το 2015 υπήρξε σημαντική ανάπτυξη και με την είσοδο κυρίως του ΟΤΕ/Cosmote στην αγορά, έκτοτε, δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά, οι υπηρεσίες έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ, ενώ το περιεχόμενο εμπλουτίζεται συνέχεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τιμή που αγόραζε κάποιος ένα πακέτο το 2010, σήμερα μπορεί να έχει πρακτικά τα πάντα, και μαζί «δώρο» το Internet και το σταθερό τηλέφωνο.Ο ρόλος της φορολόγησης

Το καθοριστικό πλήγμα στην ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης δόθηκε τον Ιούλιο του 2016 με την εισαγωγή του φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης  10%. Φαίνεται καθαρά και στα νούμερα συνδρομητών ότι άμεσα η ραγδαία ανάπτυξη σταμάτησε. Αν και πρόκειται για μερικά παραπάνω ευρώ, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους φόρους που επιβαρύνουν την συνδρομητική, καθώς και τους φόρους που πληρώνουμε για την δημόσια τηλεόραση, οι καταναλωτές επηρεάσθηκαν αρνητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν υπολογιστούν οι φόροι (φόρος συνδρομητικής, ΕΡΤ, ΦΠΑ, τέλη υπέρ τρίτων) η φορολογία της τηλεόρασης είναι πάνω από το 50% των χρημάτων που πληρώνει ο πελάτης.

Προφανώς και το τρέχον οικονομικό περιβάλλον δεν είναι και το πιο ευνοϊκό. Οπότε, ακόμα και αν οι φόροι έχουν πλέον πλήρως απορροφηθεί από τις εταιρείες,  οι καταναλωτές είναι διστακτικοί. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι φόροι επιβαρύνουν μόνο τις εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, δημιουργώντας αθέμιτο πλεονέκτημα στις πλατφόρμες με έδρα το εξωτερικό.

Ο ρόλος της πειρατείας

Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης, είναι η ευρεία αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας, ότι η κλοπή περιεχομένου (TV Box, Illegal downloads κλπ) δεν αποτελεί κάτι κακό. Παρόλο που χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς και τεράστια έσοδα για το κράτος χάνονται δεν υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια, ούτε για την τεχνική καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά ούτε και για την ενημέρωση του κοινού για το ότι αποτελεί κλοπή η παράνομη θέαση περιεχομένου.

Έτσι, παρόλο που τελικά δεν είναι απλό, ο καταναλωτής «αισθάνεται» ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς κόστος να δει αυτό που οι εταιρείες του ζητάνε χρήματα. Αναβάλλοντας την απόφασή του να δώσει μερικά ευρώ για να έχει ποιοτική ψυχαγωγία στο σπίτι.

Ποια είναι η προοπτική

3.500.000 νοικοκυριά δεν έχουν ακόμα συνδρομητική τηλεόραση. Από μόνο του αυτό είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης. Οι εταιρείες, στο σύνολό τους μεγάλες, το βλέπουν και πλέον 5 δυνατές πλατφόρμες δραστηριοποιούντα δυνατά.

Ποια είναι τα όπλα τους:

Αποκλειστικό περιεχόμενο. Η διαφοροποίηση μέσω του αποκλειστικού περιεχόμενου είναι κλασική συνταγή. Κάποιος έχει μια ταινία, αγώνες, πρωταθλήματα ή και κανάλια αποκλειστικά ώστε να δελεάσει τους ανθρώπους που τους αρέσει το ένα ή το άλλο περιεχόμενο.

Εμπειρία θέασης. Το πώς βλέπεις τηλεόραση. Πέρα από την κλασική συσκευή, το να βλέπεις ότι θες, όποτε το θες και στην συσκευή που το θες με την βέλτιστη ποιότητα ανά πάσα στιγμή είναι το δεύτερο επιχείρημα.

Οι προσφορές και οι τιμές. Πραγματικός πόλεμος προσφορών, με ωφελούμενο τον καταναλωτή.

Εκπαίδευση. Με συνεχή διαφήμιση, έντυπη και ηλεκτρονική ενημερώνουν τον καταναλωτή για τις δυνατότητες, το περιεχόμενο και τις τιμές.

Είναι αναμενόμενο, το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε αύξηση στην συνδρομητική τηλεόραση, κυρίως στον αριθμό των συνδρομητών. Εμείς στο TvExperts.gr πιστεύουμε και επενδύουμε σε αυτό. Προφανώς οι δυνάμεις μας είναι πολύ μικρότερες από των εταιρειών, αλλά η εξειδίκευσή μας στην Συνδρομητική μας δίνει το δικαίωμα να λέμε ότι είμαστε οι καλύτεροι για να λάβετε μια σφαιρική ενημέρωση για την Συνδρομητική τηλεόραση και την Nova.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δείτε περισσότερα
ΦΟΡΜΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ NOVA
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.
ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Δευτέρα έως Παρασκευή : 09:00 - 21:00

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
2111030505
Copyright © 2018 TelephoneNet