Ζήτησε να σε καλέσουμε
Θέλω προσφορά Νοva
 
Κυριακή 04 Νοέ 2018 | ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
H μαγεία της κινούμενης εικόνας χθες… σήμερα… αύριο!


Στα μέσα του 19ου αιώνα γεννήθηκε η φωτογραφία. Ασπρόμαυρη αποτύπωση στο χαρτί μιας στιγμής ! Εντυπωσιακό για την εποχή κοινωνικό, αλλά και διαδικαστικό γεγονός και φυσικά προνόμιο των ολίγων.  Στο τέλος εκείνου του αιώνα οι εικόνες απέκτησαν κίνηση, 25 Δεκεμβρίου 1895, έγινε η πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή στο Παρίσι από τους αδελφούς Λουμιέρ.

Εντυπωσίασε και αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από δημιουργούς που βρήκαν ένα καινούργιο μέσο έκφρασης και από το κοινό που βρήκε έναν νέο τρόπο ψυχαγωγίας. Ενδεικτικό είναι ότι 15 περίπου χρόνια μετά την πρώτη προβολή στο Παρίσι, που παρακολούθησαν 35 άτομα, υπήρχαν στις ΗΠΑ πάνω από 10.000 κινηματογραφικές αίθουσες !! Το 1920 ο κινηματογράφος απέκτησε φωνή και μετα το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου και χρώμα!!!  Το 1930 κάνει την εμφάνισή της η τηλεόραση δίνοντας δυνατότητα στην κινούμενη εικόνα με μεταφερθεί ασύρματα και σε απομακρυσμένα σημεία!

Αρχικά η τηλεόραση δεν επέδρασε μαζικά στο βαθμό που επιδρά σήμερα λόγω της ποιοτικής υστέρησης σε σχέση με τη «μεγάλη οθόνη» αλλά και του κόστους. Έτσι σε κάθε γωνία του «ανεπτυγμένου» τότε κόσμου ξεπήδησε και ένας κινηματογράφος! Στη χώρα μας τις δεκαετίες του 50,60 και 70 υπήρξε οργασμός παραγωγής ταινιών από φωτισμένους ανθρώπους που πλαισιώθηκε και υποστηρίχτηκε  πλουσιοπάροχα από το κοινό μέχρι και σήμερα!

Γύρω στο 1970 κάνει την εμφάνιση του το video δίνοντας τη δυνατότητα να μεταφέρει κάποιος την εμπειρία του κινηματογράφου (μάλλον μέρος αυτής) στην τηλεόρασή και σε χρόνο που αυτός επιλέγει! Η τηλεόραση ως συσκευή αναβαθμίζεται συνεχώς τόσο από την εμφάνιση του video όσο και από την εμφάνιση όλο και περισσότερων τηλεοπτικών καναλιών με ταυτόχρονη συνεχή αναβάθμιση του εκπεμπόμενου προγράμματός τους! Έγινε το κέντρο του σαλονιού και του κάθε χώρου συνάθροισης  πάντα σε περίοπτο σημείο και με τα καθίσματα πάντα να βλέπουν προς αυτή! Έγινε ψυχαγωγία ενημέρωση παρέα για όλη την οικογένεια!

Αρχές της δεκαετίας του 80 έκαναν την εμφάνιση τους οι Ηλεκτρονικοί υπολογιστές μετά η κινητή τηλεφωνία και το 1992 το internet γίνεται από ακαδημαϊκό καταναλωτικό! Οι ταχύτητες στην επικοινωνία δεδομένων αυξάνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό και η ποιότητα των συσκευών συνεχώς αναβαθμίζεται! Έτσι σιγά σιγά ή γρήγορα γρήγορα η κινούμενη εικόνα εισβάλει σε υπολογιστές κινητά τηλέφωνα και tablet! Πλέον η παρακολούθηση μιας ταινίας μιας σειράς ή ενός ζωντανού γεγονότος παύει να είναι «οικογενειακή» υπόθεση και γίνεται προσωπική με αντίστοιχο κόστος στην ποιότητα και το μέγεθος της οθόνης τον ήχο! Πρόοδος; Αναμφισβήτητα ναι! Σ' ένα σπίτι ο μπαμπάς μπορεί να βλέπει μπάλα η μαμά την αγαπημένη της σειρά τα παιδιά το αγαπημένο τους παιδικό.

Αν το δούμε με μια άλλη οπτική όμως ο κινηματογράφος ήταν έξοδος, κοινωνικοποίηση, και ψυχαγωγία η τηλεόραση ο κοινός οικογενειακός τόπος και αφορμή να μοιραστείς και να συζητήσεις με τους αγαπημένους σου εικόνες στιγμές συγκινήσεις και τώρα μπορείς να δεις ότι θέλεις όταν και όπου το θέλεις αλλά… μόνος! Είναι ζητούμενο είναι εξέλιξη αλλά όπως η τηλεόραση δεν αντικατέστησε τη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας και της μεγάλης οθόνης έτσι και το laptop το tablet ή το κινητό δεν θα αντικαταστήσουν την μαγεία του να μοιράζεσαι στιγμές με τους αγαπημένους σου γύρω από μια τηλεόραση!

Παρατηρούμε να εξελίσσονται παράλληλα όλα τα μέσα και οι χώροι προβολής ταυτόχρονα: Οι κινηματογράφοι γίνονται όλο και πιο σύγχρονοι όλο και πιο όμορφοι έχοντας την πρώτη θέση πάντα στο που μπορεί κάποιος να δει μια κινηματογραφική ταινία. Οι τηλεοράσεις γίνονται όλο και πιο μεγάλες με υψηλή ευκρίνεια και όλο και πιο «έξυπνες». Τα κινητά τα tablet και τα laptop πιο ελαφρά με καλύτερες οθόνες και επεξεργαστές! Ενώ παλαιότερα  μιλούσαμε για τη «μεγάλη» και τη «μικρή» οθόνη υπονοώντας τον κινηματογράφο και την τηλεόραση  νομίζω ότι είναι ώρα να μιλάμε «πολύ μικρή» οθόνη εντάσσοντας και τα καινούργια μέσα προβολής στο χάρτη!

Η άποψή μας για το μέλλον είναι ότι θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν αρμονικά όλες οι «οθόνες» ακριβώς γιατί καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και ότι σε όποιο μέλλον μπορούμε να φανταστούμε δεν θέλουμε να φανταζόμαστε παρέες να μην πηγαίνουν στον κινηματογράφο, οικογένειες που να μην μοιράζονται στιγμές, φίλους που να μην βλέπουν μαζί την αγαπημένη τους ομάδα αλλά και νέους ή μεγαλύτερους που να μην απολαμβάνουν μόνοι αγαπημένες σειρές ή ταινίες!

Εδώ οφείλουμε να καταγράψουμε άλλη μια πρωτοπορία στη Νova η οποία πρώτη στην Ελλάδα μετέφερε το τηλεοπτικό της περιεχόμενο στο laptop το tablet και το κινητό με το Nova Go!
Αποστολή
Έλα σήμερα στην Nova. Αφορά νέους πελάτες.
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και θα σε καλέσουμε χωρίς κόστος.