Ζήτησε να σε καλέσουμε


Τρίτη 14 Μάι 2019
H ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών από τους «TV Experts»!

Το Φεστιβάλ της Βενετίας αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία για το Φεστιβάλ των Καννών. Η δημιουργία δηλαδή ενός αντίπαλου δέους ήταν η αφορμή για το μεγάλωμα και την "ωρίμανση" ενός από τους σημαντικότερους διαγωνισμού κινηματογράφου! Από το 1939 έως και σήμερα βραβεύονται ταινίες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, με το φεστιβάλ των Καννών να λογίζεται στα πιο κοσμικά συμβάντα του έτους. Οι διάσημοι παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί και αγωνιούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στις υποψηφιότητες κατακτώντας ένα από τα βραβεία!

Η Nova, και φέτος είναι δίπλα στο λαμπερό μίτινγκ του κινηματογράφου μ' ένα μοναδικό αφιέρωμα, το οποίο θα έχει διάρκεια από την Τετάρτη 15 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 27 Μαΐου. Διάστημα στο οποίο οι συνδρομητές θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν καθημερινά όλες τις εξελίξεις και τις λαμπερές παρουσίες του φεστιβάλ, στις 23:55, από το Novacinema2HD, ενώ αμέσως μετά, στις 00:10, θα προβάλλονται μοναδικές ταινίες που έχουν διακριθεί στις Κάννες.

Η αφορμή για το Φεστιβάλ των Καννών.

Το μακρινό λοιπόν 1938, όπου οι δικτάτορες Χίτλερ και Μουσολίνι μεσουρανούσαν, επενέβησαν και στην βράβευση της καλύτερης ταινίας. Υπό πίεση τα μέλη της κριτικής επιτροπής στο Mostra άλλαξαν τους βραβευθέντες λίγες ώρες πριν ανακοινώσουν τα επίσημα αποτελέσματα! Νικητής έπρεπε να στεφθεί ένα ναζιστικό προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ.

Ο γάλλος διπλωμάτης και ιστορικός Philippe Erlanger όμως είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται την οργάνωση ενός ελεύθερου φεστιβάλ χωρίς πίεση και χωρίς περιορισμούς. Αυτή η ιδέα έγινε επίσημη όταν έλαβε την έγκριση από το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας εκείνη την εποχή. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκίνησε στις Κάννες την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ταυτόχρονα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η Γαλλία ήθελε να διατηρήσει ένα εξίσου μεγαλοπρεπές σκηνικό με αυτό που συνηθιζόταν στην Ιταλία. Ανάμεσα από δέκα γαλλικές πόλεις που είχαν επιλεχθεί, ξεχώρισε για οικοδέσποινα η πόλη των Καννών! Συγκεκριμένα, στις 31 Μαΐου 1939, η πόλη των Καννών και η γαλλική κυβέρνηση υπέγραψαν το επίσημο πιστοποιητικό γέννησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Από την 1η έως τις 20 Σεπτεμβρίου 1939 έπρεπε να διεξαχθεί το φεστιβάλ. Σαν χώρος επιλέχθηκε το Δημοτικό Καζίνο. Τον Αύγουστο όμως κατέφθασαν στη πόλη των Καννών οι πρώτοι επισκέπτες και λάμβαναν μέρος σε πολυτελή πάρτι! Ο ζωγράφος Jean-Gabriel Domergue δημιούργησε την επίσημη αφίσα για αυτό το πρώτο φεστιβάλ. Καθότι όμως ο πόλεμος συνεχιζόταν, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία, γεγονός που κατέστησε αδύνατο να συνεχιστεί το φεστιβάλ.Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και οι δεκαετίες που ακολούθησαν.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Philippe Erlanger ήθελε να ολοκληρώσει την αρχική του ιδέα. Βρέθηκαν τα κατάλληλα κεφάλαια ώστε τον Σεπτέμβριο του 1946, το πρώτο φεστιβάλ ξεκίνησε μια μακρά χρυσή εποχή! Αυτή η πρώτη εκδήλωση κατάφερε να αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για τον κινηματογράφο.

Τις επόμενες δεκαετίες το Φεστιβάλ πέρασε από πολλά "κύματα" χωρίς να χάσει όμως τον χαρακτήρα του. Τον Μάιο του 1968 η Γαλλία πάλευε για την διατήρηση των κοινωνικών αξιών. Οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί ζήτησαν το κλείσιμο του Φεστιβάλ λόγω των αναταραχών που υπήρχαν στη χώρα. Το '70 ένας αέρας ανανέωσης φυσά στην διοργάνωση. Η σκέψη ήταν να εξαλειφθούν οι ιδεολογικοί περιορισμοί στην εκπροσώπηση του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Maurice Bessy, Γενικός Αντιπρόσωπος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, συμπεριέλαβε στο Φεστιβάλ ένα ευρύ φάσμα ταινιών.

Όπως το τμήμα που ήταν αφιερωμένο στις ειδησεογραφικές ταινίες και το τμήμα που αφορούσε τις ταινίες συλλογής και τα αρχεία ειδήσεων. Αντίστοιχα, την δεκαετία του '80 η διοργάνωση προσπάθησε να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης για να προωθήσει τον κινηματογράφο στο σύνολό του, αλλά επίσης δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη. Αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για την κατασκευή ενός νέου Palais des Festivals et des Congrès, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 1983.Κάπως έτσι, το περίφημο κόκκινο χαλί φτάνει στο σήμερα. Η αίγλη παραμένει η ίδια κι όσο αφορά τα σενάρια των ταινιών έχουν πλέον περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα. Όλοι κυνηγούν την πολυπόθητη πρόσκληση για να βιώσουν από κοντά την πιο κινηματογραφική και λαμπερή εβδομάδα του έτους. Πλέον, οι παρουσίες σχολιάζονται σχολαστικά και αποτελούν θέμα συζήτησης για καιρό. Όπως και οι σχεδιαστές των ενδυμάτων των παρευρισκομένων. Αποτελεί θα λέγαμε ένα βήμα τόσο για τα κινηματογραφικά εγχειρήματα όσο και για όσους βρίσκονται εκεί ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και να εδραιωθούν στο χώρο. Γιατί όχι, ίσως και να "κλείσουν" τον επόμενο ρόλο!

Αποστολή
Έλα σήμερα στην Nova. Αφορά νέους πελάτες.
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και θα σε καλέσουμε χωρίς κόστος.