Ζήτησε να σε καλέσουμε
Παρασκευή 24 Μάι 2019
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το «Copa del Rey»!

Το Κύπελλο Ισπανίας ή Copa del Rey ή Κύπελλο του Βασιλιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με την κουλτούρα της Ισπανίας όσο και με το εκάστοτε πολίτευμα που επικρατεί στη χώρα. Αποτελεί τη δεύτερη τη τάξει πιο σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση στη Καταλονία μετά το Ισπανικό Πρωτάθλημα. Με αφορμή την διεξαγωγή του φετινού τελικού ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Βαλένθια (25/5, 22:00 Novasports 1HD) oι "ΤV Experts" σας παραθέτουν χρήσιμα tips από την ιστορία του θεσμού.

To... pregame της διοργάνωσης

Η ιδέα διεξαγωγής του ήταν απόρροια της σκέψης του Carlos Padrós (μεταγενέστερα προέδρου της "ΦΚ Μαδρίτης" -της μετέπειτα Ρεάλ Μαδρίτης-). Σκέφτηκε να διοργανωθεί ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά αφιερωμένο στον εορτασμό του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ'. Το 1902 λοιπόν "το κύπελλο του βασιλιά" έκανε την εμφάνιση του, με τέσσερις ομάδες να λαμβάνουν μέρος. Η Μπαρτσελόνα, η Κλαμπ Βισκάγια (μία εκ των ομάδων που συνενώθηκαν μεταγενέστερα για τη δημιουργία της Αθλέτικ Μπιλμπάο), η Κλαμπ Εσπανιόλ και η Νιου Φουτμπόλ της Μαδρίτης αποτελούσαν τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

Τότε νικήτρια και κάτοχος του πρώτου Κυπέλλου στέφθηκε η Κλαμπ Βισκάγια. Το ζουμί όμως στην υπόθεση είναι ότι μολονότι εκτίθεται στην τροπαιοθήκη της Αθλέτικ Μπιλμπάο, η Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν το αναγνωρίζει. Η συγκεκριμένη κατάκτηση κυπέλλου θεωρείται απλώς ως προπομπός του επίσημου θεσμού, ο οποίος χρονολογείται από το 1903 και έπειτα!

Σαν το "χαμαιλέοντα" ωστόσο το Κύπελλο της Ισπανίας άλλαζε το όνομα του ανάλογα με την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα. Όλα αυτά πριν πάρει την σημερινή του "τελική" ονομασία.

Οι "Tv Experts" συγκέντρωσαν τα ονόματα που "βαφτίστηκε" η διοργάνωση ανά τα χρόνια:

  • Copa de Su Majestad El Rey Alfonso XIII: «Κύπελλο της αυτού μεγαλειότητος του Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ'».

  • Copa del Ayuntamiento de Madrid: «Κύπελλο του Δήμου της Μαδρίτης».

  • Copa del Presidente de la República: «Κύπελλο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

  • Copa de España: «Κύπελλο Ισπανίας».

  • Copa de Su Excelencia El Generalísimo: «Κύπελλο της Εξοχότητας»

  • Copa del Generalísimo: «Κύπελλο του Αρχιστρατήγου»


Η Μπατσελόνα την μερίδα του λέοντος

Για να μιλήσουμε όμως με την αθλητική διάσταση του πράγματος η Μπαρτσελόνα έχει αφήσει την δική της... ιστορία στη διοργάνωση καθώς 30 φορές έχει καταφέρει να τη κατακτήσει! Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της περσινής χρονιάς (2018) στο τελικό του κυπέλλου, με αντίπαλο τη Σεβίλη, που διαμόρφωσε το σκορ σε 5-0! Φέτος διαγωνίζεται με την Βαλένθια, η οποία θέλει να γιορτάσει με τον καλύτερο τρόπο τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ν.Β: Το 1937, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου στην περιοχή των Δημοκρατικών διοργανώθηκε το Copa de España Libre (Κύπελλο της Ελεύθερης Ισπανίας), το οποίο κατέκτησε η Λεβάντε. Η διοργάνωση δεν αναγνωρίζεται επισήμως. Αργότερα το 1938 δεν διεξήχθη η διοργάνωση λόγω της συνέχειας του εμφυλίου.

 
Απολαύστε κορυφαίο αθλητικό θέαμα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με την ενεργοποίηση κάθε υπηρεσίας Nova Sports Pack ή Nova3play Sports. Για περαιτέρω πληροφορίες συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας, που ακολουθεί.
Αποστολή
Έλα σήμερα στην Nova. Αφορά νέους πελάτες.
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και θα σε καλέσουμε χωρίς κόστος.