Ζήτησε να σε καλέσουμε


Δευτέρα 12 Αύγ 2019
Εξηγώντας τους τεχνικούς όρους των «έξυπνων τηλεοράσεων»!

Αν η έξυπνη τηλεόρασή σας, σας κάνει να νιώθετε μπερδεμένοι, αυτός ο σύντομος οδηγός θα δώσει την απαραίτητη ώθηση, ώστε να καταλαβαίνετε την τεχνολογία και τους όρους των «έξυπνων» τηλεοράσεων».
Όπως τα τηλέφωνα που συνδέονται στο Internet τα ονομάζουμε «έξυπνα τηλέφωνα» (smartphones) έτσι και τις τηλεοράσεις που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε προγράμματα ή και να χρησιμοποιείτε εφαρμογές χρησιμοποιώντας την γρήγορη σύνδεσή σας στο Internet ονομάζονται «έξυπνες τηλεοράσεις» (smart TVs). Και όπως συμβαίνει και με τα κινητά, είναι δύσκολο να βρεις πλέον τηλεόραση που να μην είναι «έξυπνη»!

Όπως τα smartphones έτσι και τα smart TVs  χρησιμοποιούν εφαρμογές (applications) για να συνδέονται με υπηρεσίες όπως το Youtube, να περιηγούνται στο Internet ή ακόμα και να στέλνουν e-mail ή να συνδέονται με το αγαπημένο σας μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook.

Προφανώς, οι smart TVs έχουν το δικό τους λεξικό όρων που μπορεί να μπερδέψει τους νεοεισερχόμενους στον χώρο, καθώς και ανταγωνιστικά μεταξύ τους συστήματα από τους διάφορους κατασκευαστές, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικούς όρους για το ίδιο πράγμα. Διαβάστε παρακάτω για να απομακρύνετε το πέπλο μυστηρίου για την συσκευή του σαλονιού σας!

Catch-up, streaming, DLNA και casting

Streaming: Βίντεο ή/και ήχος που έρχεται από το Internet στο οικιακό μας δίκτυο ονομάζεται “stream” (ροή). H παρακολούθηση video μέσω youtube ή το άκουσμα μουσικής από το  Spotify ονομάζεται ‘streaming’. Αυτή είναι η ονομασία είτε το κάνετε μέσω της έξυπνης τηλεόρασης είτε μέσω laptop, tablet ή έξυπνου κινητού!

Casting και mirroring: Αν θέλετε να δείτε στην οθόνη της τηλεόρασής σας ένα video ή μια φωτογραφία που έχετε αποθηκευμένη στο tablet ή στο smartphone σας, μπορείτε να το κάνετε «cast» χρησιμοποιώντας εφαρμογή συμβατή με την τηλεόρασή σας. Η λειτουργία αυτή λέγεται «casting», και όλες οι έξυπνες τηλεοράσεις διαθέτουν σχετικές εφαρμογές για κινητά και tablets. 'Mirroring’ είναι μια παρόμοια λειτουργία όπου η οθόνη του κινητού μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη της τηλεόρασής σας!

DLNA: Αν η έξυπνη τηλεόραση διαθέτει Media Player με τεχνολογία DLNA (Digital Living Network Alliance), τότε μπορεί αυτόματα να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με άλλες συσκευές που έχουν την τεχνολογία αυτή και είναι συνδεδεμένες στο οικιακό σας δίκτυο, όπως υπολογιστές, smartphones και συσκευές αποθήκευσης. Έτσι μπορείτε να δείτε εύκολα εικόνες και βίντεο που έχετε αποθηκεύσει σε αυτές!

Smart TV ή TV stick: ποια είναι η διαφορά;

Το «TV stick» είναι ένας απλός τρόπος να αναβαθμίσεις μια απλή τηλεόραση σε «smart», όπως για παράδειγμα μια δεύτερη τηλεόραση, ή ένα απλό monitor υπολογιστή που διαθέτει HDMI. Παράδειγμα TV Stick είναι το Google Chromecast, που κάνει την απλή τηλεόραση μια προέκταση του smart κινητού σας.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις από την άλλη έρχονται εξοπλισμένες με όλο το απαραίτητο λογισμικό ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη και εύκολη εμπειρία.

Λογισμικά Smart TVs

Η εποχή που κάθε κατασκευαστής έξυπνων τηλεοράσεων προσπαθούσε να φτιάξει το δικό του σύστημα και να επιβάλει τα δικά του standards έχει περάσει. Πλέον πολλοί κατασκευαστές υιοθετούν συστήματα λογισμικού από εταιρείες όπως η Google και η Firefox.

Android TV: H Sony είναι ο κύριος υποστηρικτής του Android TV, μαζί με B&O, Hyundai, Philips και Sharp. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το Android TV είναι προϊόν της Google και είναι παρόμοιο με το λειτουργικό Google Android  που έχουν πολλά smartphones. Έχει εκατοντάδες εφαρμογές διαθέσιμες, ενσωματωμένο Chromecast για streaming από το κινητό και το Google Assistant για να δίνετε φωνητικές εντολές στην τηλεόρασή σας!

Firefox TV/My Home Screen 2.0: Η Panasonic χρησιμοποιεί για τις τηλεοράσεις της ένα λογισμικό από τους κατασκευαστές του γνωστού web browser Firefox. Είναι φημισμένο για την απλότητά του, παρόλο που διαθέτει κάθε υπηρεσία που μπορείτε να φανταστείτε. Είναι επίσης συμβατό με το Google Assistant και το Alexa, οπότε μπορείτε να ελέγξετε την τηλεόραση με την φωνή σας!

Tizen/Smart Hub: Είναι το λογισμικό που αναπτύσσει η ίδια η Samsung. Έχει τις δικές του εφαρμογές και διαθέτει όλες τις συνηθισμένες εφαρμογές για video, μουσική, ενημέρωση, παιχνίδια κλπ. Επίσης υποστηρίζει DLNA.  Η τηλεόρασή σας μπορεί να γίνει μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος SmartThings της Samsung και να την διαχειρίζεστε από το κινητό σας με την εφαρμογή Smart Connect. Τα κινητά και τα tablet μπορούν να κάνουν cast στο Tizen/Smart Hub TVs χρησιμοποιώντας το την εφαρμογή Smart View app, και η τηλεόρασή σας μπορεί, αντίστροφα, να κάνει cast σε κινητό Samsung ώστε να βλέπετε τηλεόραση παντού ακόμα και στο μπάνιο!

 webOS: Το πολύχρωμο και εύκολο στην χρήση λογισμικό για έξυπνες τηλεοράσεις της LG TVs έχει αποσπάσει πολλούς επαίνους από τους ειδικούς και διαθέτει μια πολύ καλή βιβλιοθήκη από εφαρμογές. Έχει ενσωματωμένο το Miracast, οπότε είναι εύκολο να δεις στην τηλεόραση εικόνες και video από τις συσκευές του οικιακού δικτύου.
Αποστολή
Έλα σήμερα στην Nova. Αφορά νέους πελάτες.
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και θα σε καλέσουμε χωρίς κόστος.