ΘΕΛΩ NOVA

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για να την... ακούς Dolby Surround!

04/09/2018 10:53

Εμείς στο tvexperts.gr επιμένουμε ότι ο ήχος μπορεί να δώσει μια νέα διάσταση στην παρακολούθηση των ταινιών και των σπορ της συνδρομής  Nova, αλλά και γενικότερα την εμπειρία της τηλεόρασή σας. Διαβάστε λοιπόν για τις τεχνολογίες που μπορούν να κάνουν το σαλόνι σας ένα πραγματικό ιδιωτικό σινεμά για σας και την οικογένειά σας!

Πριν συνεχίσετε, να θυμάστε ότι δεν είναι απαραίτητο να επενδύσετε μια περιουσία σε ένα πλήρες και ακριβό σύστημα home cinema για να δείτε σημαντική βελτίωση στον ήχο και στην εμπειρία θέασης της nova σας. Θέλουμε απλά να σας ενημερώσουμε για τις δυνατότητες που έχετε ξεκινώντας απλά με 2 ηχεία και βεβαίως προχωρώντας πιο πάνω!

Αριθμός ηχείων, τι είναι ο ήχος 2.0, 5.1, or 7.1.4;

Τα συστήματα ήχου απαρτίζονται από ηχεία και κανάλια. Τα νούμερα αυτά σας λένε πόσα κανάλια υπάρχουν και τι είδους.

2.0:  Είναι το πρώτο βήμα για καλή ποιότητα ήχου. Αρκεί ένα απλό σύστημα stereo με 2 ηχεία που αποδίδουν το αριστερό και το δεξιό κανάλι του ήχου αντίστοιχα. Βελτιώνει αφάνταστα, αυτό το πρώτο βήμα, τον ήχο της μουσικής στις ταινίες, καθώς και την ένταση του ήχου (τα ηχεία στην τηλεόραση συνήθως είναι χαμηλής ισχύος). Συνδέστε απλά την τηλεόρασή σας με το AUX του στερεοφωνικού σας, τοποθετήστε τα ηχεία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους και το πρώτο σας σινεμά είναι έτοιμο! Καλή απόλαυση!

5.1: Το πιο κοινό σύστημα surround έχει 5 κανάλια – 2 στέρεο μπροστά, 2 στέρεο πίσω συν ένα κεντρικό μπροστά που κάνει πιο άνετη την παρακολούθηση των διαλόγων. Το «.1» είναι ένα κανάλι χαμηλής συχνότητας που επιτρέπει να τοποθετήσετε κάπου (έστω και κρυμμένο) ένα ηχείο για τα μπάσα για τις… εκρήξεις.  Έτσι τα μπάσα δεν είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν στα περιφερειακά ηχεία, και άρα οι κατασκευαστές έχουν την δυνατότητα να τα κάνουν πολύ μικρότερα!

6.1: Ότι και το «5.1», απλά προστίθεται ένα ακόμα ηχείο πίσω, ώστε να δίνει την αίσθηση ότι κάτι πλησιάζει ή απομακρύνεται πίσω σας!!! Ιδανικό για ταινίες τρόμου!

 7.1.4: Αυτό είναι το ιδανικό σύστημα για ήχο Dolby Atmos, με 7 ηχεία surround – 2 στέρεο μπροστά, 2 στέρεο πίσω, 1 αριστερά και ένα δεξιά. Περιλαμβάνει τέσσερα ηχεία είτε τοποθετημένα ψηλά στο ταβάνι, είτε στραμμένα προς το ταβάνι ώστε να αντανακλάται ήχο προς τα κάτω.Αναλογικός ήχος surround: Dolby Surround και Dolby Pro-Logic


Η ιδέα παρακολούθησης ταινιών με ήχο που να μας περιτριγυρίζει δεν ανακαλύφθηκε από τα Dolby Labs. Τα Dolby Labs όμως υλοποίησαν πρώτα την τεχνολογία το 1982 αρχικά στο σινεμά, και μετά σε οικιακό περιβάλλον, καθώς τα video (τα παλιά με τις κασέτες) έμπαιναν σε όλο και περισσότερα σπίτια.

Το Dolby Surround είχε 2 στερεοφωνικά κανάλια μπροστά και ένα κανάλι για την αίσθηση surround που πήγαινε σε 2 ηχεία πίσω αριστερά και δεξιά.

Το Dolby surround μετασχηματίστηκε σε Dolby Pro Logic και Dolby Pro Logic II, προσθέτοντας περισσότερα κανάλια ήχου, ειδικές ρυθμίσεις για παρακολούθηση ταινιών, και έξυπνα εφέ που «παραπλανούν» την ακοή μας ώστε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι ο ήχος είναι πραγματικά τρισδιάστατος. Αυτή η ψευδαίσθηση ονομάζεται «ψυχοακουστική».

 Ψηφιακός ήχος surround: Dolby Digital, AC-3 και DTS

Με την άφιξη του ψηφιακού πλέον DVD στα σπίτια μας στο τέλος της δεκαετίας του 1990, έφτασε μαζί του και  ήχος surround εφάμιλλης ποιότητας με αυτόν του σινεμά: Dolby Digital και DTS.

Dolby Digital (AC-3): AC-3 ονομάζεται η ψηφιακή κωδικοποίηση για τον ήχο Dolby Digital sound. Όταν βλέπετε το σήμα AC-3, σημαίνει ότι το προϊόν αυτό (συσκευή, ταινία κλπ) μπορεί να αξιοποιηθεί και να αξιοποιήσει μια εγκατάσταση ήχου Dolby Digital.

DTS: Χρησιμοποιείται κυρίως για προϊόντα DVD και Blu-ray. Η βασική του διαφορά από το Dolby Digital είναι ότι το DTS έχει περισσότερη πληροφορία στον ήχο, και πώς σε όλα τα ψηφιακά προϊόντα, περισσότερη πληροφορία σημαίνει καλύτερη ποιότητα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για να καταλάβει κάποιος την διαφορά από ένα απλό Dolby Digital θα πρέπει η εγκατάσταση να είναι πολύ προσεγμένη και μάλιστα μέσα σε ειδικό δωμάτιο Home Cinema. Η τεχνολογία DTS σχεδιάστηκε ειδικά για λογαριασμό του γνωστού σκηνοθέτη Steven Spielberg, που ήθελε ακόμα καλύτερη εμπειρία ήχου στη ταινία Jurassic Park.

Ήχος Object-based surround: Dolby Atmos και DTS:X

Η τελευταία εξέλιξη στα συστήματα ήχου, είναι το να διαχειρίζονται και να μετακινούν ξεχωριστά τον κάθε ήχο (αντικείμενο ήχου/sound object) π.χ. των ανθρώπων, ενός ελικοπτέρου και του δεινόσαυρου που τους κυνηγά, έναντι απλά να αποδίδει μια μίξη τους.

Οπτικοακουστικοί (AV) δέκτες που διαθέτουν την τεχνολογία Dolby Atmos και DTS:X τοποθετούν το κάθε «αντικείμενο» ήχου στο σωστό κανάλι (μπρος πίσω, δεξιά, αριστερά) και το αναμιγνύουν με τον ήχο του περιβάλλοντος, όπως π.χ. η βροχή.

Αν έχετε ηχεία σχεδιασμένα να αντανακλούν τον ήχο στο ταβάνι (ή κυριολεκτικά τοποθετημένα στο ταβάνι) το Dolby Atmos και DTS:X μπορεί να δώσει και την ψευδαίσθηση του ύψους στον ήχο σας (Ο κίνδυνος μπορεί να έρχεται και από ψηλά!!!).

Το Dolby Atmos μπορεί να διαχειριστεί έως και 128 αντικείμενα ήχου σε κάθε σκηνή, ενώ το DTS:X δεν έχει πρακτικά όρια. Για μικρότερα συστήματα ηχείων ή για soundbars το σύστημα DTS Virtual:X χρησιμοποιεί μεθόδους «ψυχοακουστικής» (psychoacoustic tricks) για να αποδώσει την ψευδαίσθηση του ύψους στον ήχο!

Δέκτες, subwoofers και soundbars

Για ήχο επιπέδου σινεμά στο σπίτι υπάρχουν ακόμα μερικές συσκευές που πρέπει να δούμε:

Δέκτης AV (AudioVisual): Είναι μια συσκευή που παίρνει το σήμα από το novabox, την παιχνιδομηχανή ή το DVD σας και τα μετατρέπει σε κρυστάλινο εντυπωσιακό ήχο μέσω των ηχείων σας. Έχει συνήθως εισόδους οπτικές ή και HDMI Οι δέκτες AV τπολύ συχνά διαθέτουν και σύνδεση μέσω Bluetooth για να ακούτε ήχο και μουσική π.χ. από το κινητό σας!

Subwoofer: Τα LFE (low-frequency effects/εφέ χαμηλής συχνότητας ήχου) ή τα μπάσα θέλουν μεγάλο μέγεθος ηχείου για να αποδοθούν σωστά (το θυμάστε από παλιά που τα ηχεία ήταν τεράστια). Οι πιο πολλοί όμως δεν επιθυμούν πέντε τεράστια ηχεία στο σαλόνι τους! Ευτυχώς, όμως, τα αυτιά μας δεν μπορούν να αντιληφθούν την κατεύθυνση των χαμηλών συχνοτήτων (μπάσα), οπότε βιομηχανία βρήκε την λύση ώστε να τα ξεχωρίσει σε ένα και μόνο μεγάλο ηχείο (subwoofer) που μπορεί ακόμα και να κρυφτεί πίσω από έναν καναπέ. Δεν έχει σημασία που τοποθετείται στον χώρο.

Έτσι τα υπόλοιπα ηχεία που έχουν τον κατευθυντικό ήχο, μπορεί να είναι μικρά και κομψά και να έχουν ένα πολύ καλό WaF (Wife acceptance Factor).
Soundbar
: Είναι μια μικρή επανάσταση αυτή η συσκευή, γιατί δίνει την δυνατότητα να έχουμε πολύ καλό ήχο (ακόμα και surround), χωρίς πολλά ηχεία και καλώδια. Διαβάστε περισσότερα για τα soundbars εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δείτε περισσότερα
ΦΟΡΜΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ NOVA
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.
ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Δευτέρα έως Παρασκευή : 09:00 - 21:00

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
2111030505
Copyright © 2018 TelephoneNet